-
Anorektik - Častý návštěvník
3 v 1 počesku (aneb OP, ZP a ŘP na jedné čipové kartě)
Taky si myslíte, že je košér, aby každý komu předložíte občanku věděl že máte ZP skupiny E ? Třeba jsem se přeslechl, ale začíná to 17. minutou
- ARES
- Častý návštěvník
-
GMatysek - Pravidelný návštěvník
Myslíte, že lupy vyfasujou poldové a nebo je budeme muset nosit sami? Když si vezmu velikost tý kartičky a odečtu čip a fotku, tak už tam toho místa moc nezbyde. A mimo údajů z občanky tam bude muset bejt i všechno z řidičáku a zbrojáku ...
A nebo další, stejně domyšlená varianta: bude tam fotka, jméno a čip. Takže všechny úřady, všichni poldové, prodejci zbraní, střelnice atd si budou muset (zřejmě od nějakýho "kámoše") koupit čtečku. Normálním občanům jí nikdo neprodá a tak ádie prodeji zbraní a střeliva někde u benzínky ...
A nebo další, stejně domyšlená varianta: bude tam fotka, jméno a čip. Takže všechny úřady, všichni poldové, prodejci zbraní, střelnice atd si budou muset (zřejmě od nějakýho "kámoše") koupit čtečku. Normálním občanům jí nikdo neprodá a tak ádie prodeji zbraní a střeliva někde u benzínky ...
-
Loki_cz - Pravidelný návštěvník
Ja bych se toho zas tolik nebal.. Sami vite jakej byl problem vubec zavedeni jinych "cipovych" dokladu..
Navic se k tomu musi pripocist cena a taky to ze vzhledem k povinosti hlaseni pobytu (nikoli jen trvaleho)
by nekterym menili ten "OP" kazdy druhy den
A jeste..jak by vam pak pujcovali lichvari penize? Ty potrebuji 2 doklady ))
Navic se k tomu musi pripocist cena a taky to ze vzhledem k povinosti hlaseni pobytu (nikoli jen trvaleho)
by nekterym menili ten "OP" kazdy druhy den
A jeste..jak by vam pak pujcovali lichvari penize? Ty potrebuji 2 doklady ))
-
Iha - Příspěvky: 1466
Abych rekl pravdu tak je to desna <|>covina. Chapal bych slouceni ridicaku s obcankou neb na ridicaku chybi snad jen adresa, aby mohl slouzit jako doklad totoznosti. Pochopitelne pri zachovani velikosti ridicaku. Aby tam bylo i ZP, tak to jedine snad na chipu, ze by tam byla proste poznamka, aby clovek sebou nemusel tahat dalsi prukazku. No a policajti by si to vycetli a pri nakupu by se pouzival klasicky ZP.
-
- shi
- Pravidelný návštěvník
Američani žádné občanky jako my nemají, stačí řidičák. Na kartičku velikosti kreditky se toho vejde dost. Co tam taky potřebuješ ?
Jméno, fotku, datum narození, číslo dokladu a místo pro čip.
Co je komu do stavu ženatý/svobodny ?
Co je komu do trvalého bydliště, musí tam skutečně být uvedeno "Arnošta Nováka 1567/17, Dolní Lhota nad Ohří, okres Dolni Lhota nad Bečvou" a podobné bludy ?
Nestačí jako určení relativního "bydliště" směrovací číslo?
Už takhle na jedné adrese může bydlet 10 Josefů Nováků a systém se s tím nějak musí poprat, takže přesné bydliště bez čísla bytu je stejně celkem k ničemu. Bydliště je dobré jenom k tomu, aby když ti ukradnou klíče i s doklady aby věděli, ke kterému bytu ty klíče patří ...
Citlivé údaje jako "oční vady, bydliště, držení ZP" můžou být jen na čipu a chráněné PINem. Své bance klidně svěřím informaci, že blbě vidím, mám ŘP sk. B a mám zbroják. Moje banka o mě ví podstatnější věci, než jen tohle.
S tím ZP je to jen akademický problém, EU nám stejně zbraně posbírá ...
Co je komu do stavu ženatý/svobodny ?
Co je komu do trvalého bydliště, musí tam skutečně být uvedeno "Arnošta Nováka 1567/17, Dolní Lhota nad Ohří, okres Dolni Lhota nad Bečvou" a podobné bludy ?
Nestačí jako určení relativního "bydliště" směrovací číslo?
Už takhle na jedné adrese může bydlet 10 Josefů Nováků a systém se s tím nějak musí poprat, takže přesné bydliště bez čísla bytu je stejně celkem k ničemu. Bydliště je dobré jenom k tomu, aby když ti ukradnou klíče i s doklady aby věděli, ke kterému bytu ty klíče patří ...
Citlivé údaje jako "oční vady, bydliště, držení ZP" můžou být jen na čipu a chráněné PINem. Své bance klidně svěřím informaci, že blbě vidím, mám ŘP sk. B a mám zbroják. Moje banka o mě ví podstatnější věci, než jen tohle.
- SINCITYMAN
- Moderátor
-
Anorektik - Častý návštěvník
shi: Jó, taky už se mi stalo a z doslechu vím, že se to děje občas i na úřadech, že nějaký (pro mě) důležitý dokument podepsal a převzal za otce syn - a obráceně, neboť při kontrole OP bylo vše v pořádku, akorát nebyla možnost porovnat navzájem 2 rodná čísla, tož asi tak.
Mě osobně by zajímalo, co by se dělo, kdyby člověk při kontrole kartu vydal, ovšem odmítl zadat PIN. A pak taky jestli nejde sledovat u chipové karty pohyb osoby jako například u neplaceného zboží při průchodu tím rámem za pokladnou... Ale to už skoro patří do tématu Orwell hadr
Mě osobně by zajímalo, co by se dělo, kdyby člověk při kontrole kartu vydal, ovšem odmítl zadat PIN. A pak taky jestli nejde sledovat u chipové karty pohyb osoby jako například u neplaceného zboží při průchodu tím rámem za pokladnou... Ale to už skoro patří do tématu Orwell hadr
Naposledy upravil Anorektik dne 19.12.2008 20:42, celkově upraveno 1
-
jomekabi - Příspěvky: 2011
- Bydliště: Tábor _______________________ člen sdružení LEX | http://www.gunlex.cz
-
EL PANELL - Častý návštěvník
shi píše:Američani žádné občanky jako my nemají, stačí řidičák. Na kartičku velikosti kreditky se toho vejde dost. Co tam taky potřebuješ ?
.....
nemůžeš srovnávat usa a EU, bohužel tady je taková byrokratická tradice a jinak i v usa už mají ID card, aspon teda v texasu a v mississipi.
a s tím sběrem zbraní - toho se bojím taky
- shi
- Pravidelný návštěvník
Anorektik píše:A pak taky jestli nejde sledovat u chipové karty pohyb osoby jako například u neplaceného zboží při průchodu tím rámem za pokladnou... Ale to už skoro patří do tématu Orwell hadr
Chipová karta obsahuje procesor, který potřebuje relativně dost energie na výpočty. Aby to bylo relativně levné a bezpečné, tak je to kontaktní technologie, nikoliv bezkontaktní jako RFID. Ono by to šlo i bezkontaktně a bezpečně, ale bylo by to finančně celkem nákladný. Takže toho bych se nebál.
Navíc můžeš mít občankuv kovovém pouzře a Velký bratr je vyřazen. Na kontrolu polohy už tu máme mobily Máš u sebe zapnutý mobil, který je přihlášen do sítě ?
- shi
- Pravidelný návštěvník
Anorektik píše:Mě osobně by zajímalo, co by se dělo, kdyby člověk při kontrole kartu vydal, ovšem odmítl zadat PIN.
Máš povinnost prokázat svou totožnost. Je na tobě jak to uděláš. Když se ti to nepovede, tak tě můžou na nějakou dobu zadržet za účelem zjištění totožnosti. Ostatně všichni jsme podobní nějaké hledané osobě, že ?
-
hetzer - Častý návštěvník
-
hetzer - Častý návštěvník
-
- Balvan
- Pravidelný návštěvník
To shi:
Bance je důležité dávat co nejméně údajů, protože cokoliv jim dáš, zneužijí proti tobě. K tvému příkladu s oční vadou: Dnes máš 3 dioptrie, za tři roky budeš mít 5 dioptrií a za pět let ti odmítnou dát hypotéku, protože se budou bát, že za deset let oslepneš a nebudeš moct splácet. V Americe se to prý teď začíná prosazovat (kontrolovat úplně všechno), potom co doteď dávali hypotéky úplně každému včetně ilegálů.
To, že jsou čipy kontaktní technologie neznamená, že z nich nejde vyčíst informace bezkontaktně. Mám dojem že to byli Dánové, kterým se to loni povedlo na 3 metry (a to ne v laboratorních podmínkách). Pak už si stačí jen stoupnout ke dveřím na úřad, poštu, nemocnici a je vymalováno. Kovové pouzdro je hezká věs, ale funguje jen když je zcela uzavřené (odstíněné).
To Iha:
Kamarád to kdysi zkoušel na klasické přikládací kartě a musel jí hodně dobře zabalit do alobalu, aby se nechytla. Záleží jen na kvalitě čtečky.
Bance je důležité dávat co nejméně údajů, protože cokoliv jim dáš, zneužijí proti tobě. K tvému příkladu s oční vadou: Dnes máš 3 dioptrie, za tři roky budeš mít 5 dioptrií a za pět let ti odmítnou dát hypotéku, protože se budou bát, že za deset let oslepneš a nebudeš moct splácet. V Americe se to prý teď začíná prosazovat (kontrolovat úplně všechno), potom co doteď dávali hypotéky úplně každému včetně ilegálů.
To, že jsou čipy kontaktní technologie neznamená, že z nich nejde vyčíst informace bezkontaktně. Mám dojem že to byli Dánové, kterým se to loni povedlo na 3 metry (a to ne v laboratorních podmínkách). Pak už si stačí jen stoupnout ke dveřím na úřad, poštu, nemocnici a je vymalováno. Kovové pouzdro je hezká věs, ale funguje jen když je zcela uzavřené (odstíněné).
To Iha:
Kamarád to kdysi zkoušel na klasické přikládací kartě a musel jí hodně dobře zabalit do alobalu, aby se nechytla. Záleží jen na kvalitě čtečky.
-
- shi
- Pravidelný návštěvník
Balvan: Těší mě, když narazím na někoho, kdo je stejně paranoidní jako já Pokud vím, tak hypotéku ti nedají bez životního pojištění a abys dostal životní pojištění, musíš doložit zdravotní stav. Takže backdoor do systému tu je už dnes. Hypotéku ani životko nemám, takže detaily neznám. Ale v zásadě máš pravdu.
V západní Evropě bylo několik úspěšných útoků na čipové karty chráněné pinem. Přesněji řešeno útočníci zaútočili na čtecí terminál ten buď vyměnili celý, nebo modifikovali jeho vnitřnosti, případně pouze změnili firmware. (V noci se vloupali do obchodu a vyměnili terminál, případně nakráčeli na benzinku, představili se jako technici společnosti provozující terminaly a provedli "servisní zásah").
O vzdáleném čtení z chipových karet jsem ještě neslyšel a najít se mi to nepovedlo. Nemáš link ? Vzhledem k tomu jak čipová karta funguje, se mi tomu nechce věřit.
V západní Evropě bylo několik úspěšných útoků na čipové karty chráněné pinem. Přesněji řešeno útočníci zaútočili na čtecí terminál ten buď vyměnili celý, nebo modifikovali jeho vnitřnosti, případně pouze změnili firmware. (V noci se vloupali do obchodu a vyměnili terminál, případně nakráčeli na benzinku, představili se jako technici společnosti provozující terminaly a provedli "servisní zásah").
O vzdáleném čtení z chipových karet jsem ještě neslyšel a najít se mi to nepovedlo. Nemáš link ? Vzhledem k tomu jak čipová karta funguje, se mi tomu nechce věřit.
-
Shi: Drobna oprava, Hypoteku ti nedaji bez pojisteni nemovitosti vinkulovane na banku. Bance je fuk jestli zkapes nebo ne oni se jisti tim ze maji zastavni pravo na nemovitost.
PS: trebas tady mas o RFID http://www.bigbrotherawards.cz/cs/elekt ... y_soukromi a pak tady http://www.dhs.cz/informace/rfid-technologie/ dosah 15m.. Stacili by ctecky na "strategickych mistech a mas takovou kontrolu.. Jinak Google ti najde mraky odkazu..
A RFID uz nejni tak draha.. jdi do obchodaku a uvidis ze kdejakej sunt za 300,- na sobe ma nalepenej chip.
PS: trebas tady mas o RFID http://www.bigbrotherawards.cz/cs/elekt ... y_soukromi a pak tady http://www.dhs.cz/informace/rfid-technologie/ dosah 15m.. Stacili by ctecky na "strategickych mistech a mas takovou kontrolu.. Jinak Google ti najde mraky odkazu..
A RFID uz nejni tak draha.. jdi do obchodaku a uvidis ze kdejakej sunt za 300,- na sobe ma nalepenej chip.
Obsah fóra / Střelectví / Zbrojní průkaz, Legislativa, První pomoc / ZP (zkoušky, prodlužování, zánik, ..)