jantesar
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník
 
Příspěvky: 92
Registrován: 13.02.2006 10:53

20.12.2008 23:26

.22 LR Anschutz 1913 - ladění, rady, zkušenosti

Zajímají mne Vaše osobní zkušenosti s tímto modelem a uvítám rady k níže položeným dotazům. Vlastním A 1913 v pažbě 1907. Spoustu věcí jsem tak nějak za pochodu odladil, ale přeci....více hlav, více ví.

1) pozorujete, nebo máte zkušenost s vlivem, nebo užíváním konkrétních postupů a přípravků čištění na přesnost?

2) laboroval jste někdo s utažením šroubů pouzdra závěru? Letošní sezónu jsem střílel s oběma šrouby na 4 Nm, teď po osazení novou optikou se zkusilo přitvrdit oba šrouby na 5 Nm, ale subjektivní dojem z rázů po výstřelu je takový divný....divný rezonance atd.... Má vliv a případně jaký utahovat šrouby každý jinak, případně jak? Nemám bedding, jeho aplikaci také zvažuji. Pokud by to tedy mělo výrazně pomoci.

3) zajímalo by mne konkrétní vylepšení, které nastalo po aplikaci nějakého tuneru, difuzoru atd... Nemůžu si pomoci, ale ta ojetá mrcha tuner Cico co mě prodal Varga prostě asi nedělá co má.

4) testoval někdo střelivo, které by bylo výrazně lepší než RWS R50?

5) pomohl by přechod od dvoudílných montáží KZH k nějaké kvalitnější jednodílné montáži? Určeno pro palcový tubus - optika Nikon Monarch.

Díky za rady.

http://geoserver.rajce.idnes.cz/.22_LR_ ... 907/#album

Harpplayer
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 566
Registrován: 12.11.2006 9:59

21.12.2008 10:09

Čau Honzo,
odpověď znám jen na některé body a to ještě jen velmi dílčí:
Ve věci čištění mám informaci, že špičkoví střelci aplikují do hlavní norský přípravek PRO-LONG nebo ještě jeden, který jsem se zavázal, že nebudu jmenovat. Každopádně oba tyto přípravky jsou z oblasti motorismu. Jen pro ilustraci - viděl jsem aplikaci PRO-LONGu na motoru Škody Favorit. Byl přidán do motorového oleje, auto půl hodiny běželo na volnoběh, následně byl olej z motoru vypuštěn, sejmuta olejová vana a auto vyrazilo na trať autocrossového okruhu ve Štikovské rokli (sucho, prach). Naprosto bez problémů takto nasucho a s odkrytým motorem absolvovalo několik (do 10) okruhů, aniž by se zadrbalo. Výrobek pronikl mezi molekuly kovu a zaručil tak jistou "samomaznost" součástí.
Ve věci tuneru by Ti asi poradil Tvůj jmenovec Honza z Mladé Boleslavi, který se tunery a vůbec laděním dost zabývá. Já jsem zatím tunit nezačal, jelikož si myslím, že moje A1907 toho pořád umí víc, než já. Každopádně je asi blbost tunit, když si člověk koupí tisícovku kvalitních patron, protože na správný nastavení tuneru jich nejmíň čtvrtina padne a já jsem se finančně nikdy víc, než na tisícovku RWS nezmohl.
Bedding u dřevěné pažby asi rozhodně pomůže, je jen otázkou jak se rozhodnout, jestli pillar bedding (sloupky) nebo block bedding (kovové lože. A taky kdo ho bude dělat. Já to zaplať pánbůh neřeším, protože mám hliníkovou pažbu, která block bedding má jako součást.
Základní firmou Anschütz prováděné utažení je prý na obou šroubech 5 Nm. Někteří střelci prý předek dotahují na 6 Nm, zadek na 4 Nm. Já mám zatím všechno na 5 Nm.
Střelivo je do značné míry "duchařina" a věc momentálního stavu a úrovně výroby jednotlivých výrobců. Každopádně bych do zbraně nestrkal jiné střelivo, než RWS, LAPUA nebo ELEY. V Guncentru kluci s úspěchem používají FEDERAL, ale já s ním nemám zkušenosti. Je zajímavé, že v minulosti (rok zpět) celá reprezentace (ISSF) přísahala na RWS, dnes nekteří přecházejí na Lapuu a když jsem v televizi viděl reportáž z příletu Katky a Matta Emmonsových, na sponzorském panelu za nimi bylo logo Eley. A teď babo raď. Ono to asi taky bude souviset trochu právě s čištěním (jak často, způsob, prostředky...). Každopádně se bavíme o nejvyšších (a taky nejdražších) řadách jednotlivých výrobců. Musím říct, že jsem zatím v "anče" jiné střelivo, než RWS nezkusil a překvapily mě R100, se kterými se na 150 m v hale podařilo střílet rozptyl (10 ran) do 5 cm, přičemž cca 6 ran bylo prakticky na kontakt. Že já jich nekoupil víc. V suhlce mi ale stejné R100 příliš nefungovaly stejně tak ani ELEY Tenex. Lepší výsledky jsem měl s R50 a Eley EPS Match. Rovněž přiznávám, že s Lapuou žádné větší zkušenosti nemám. Samozřejmě taky záleží na sériích. Zajímavou možnost nabízejí Radim Novák z Plzně a Mirek Varga. Dokážou přímo v RUAGu (výrobce RWS) na danou hlaveň vybrat optimální konkrétní serii. To ale není o tom, vzít z ní pětistovku patron... Bohužel u jiných výrobců pro nás běžné smrtelníky tahle možnost není.
Moc Ti to asi nepomohlo, ale sám se těším na kvalifikované odpovědi.

jantesar
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník
 
Příspěvky: 92
Registrován: 13.02.2006 10:53

21.12.2008 15:22

Ahoj,
díky za info. To s těmi mazadly jsme probírali také s panem J z MB, ale v tu dobu mi to přišlo jako samostatný vědní obor...takže jsem to neřešil, nicméně nastal čas se do toho ponořit. Samozřejmě by mě zajímal výrobce i toho druhého prostředku :D . Ohledně tuneru jsem smozřejmě s výše jmenovanými hovořil, ale bylo před OH a nebyl čas to dořešit. Co se týká střeliva - to je jasný...mám výběrovou hlaveň i 5000 R50 vybraných, ale moc se mě to nezdá. Spíš jsem myslel, jestli někdo netestoval poslední EPS, nebo Lapua Midas+, nebo X-ACT. Do beddingu asi půjdu - pillar, ale zase nemám zatím relevantní informace o skutečném prokazatelném zlepšení, kvalitním puškaři atd....Každopádně díky, začnu PRO-LONGEM :D

Shiva
Častý návštěvník
Častý návštěvník
 
Příspěvky: 1567
Registrován: 09.06.2004 20:20
Bydliště: ln@sniper.cz

21.12.2008 15:48

Mohu jen doplnit par veci, bezne aplikovanych v BR firmfire.
Cisteni
Nevim jestli to co popsal harp je zrovna to co potrebujem (nic osobniho), protoze mazani si zarucuje munice sama o sobe. dulezite je pro presnost a zivotnost hlavne, hned po ukonceni strelby, protahnout nekolik patches na sucho. Malorazkovou hlaven zabiji predevsim napaleny karbon v nabehu. staci na to tak 5 hadriku. Pak si musis vypozorovat kdy se ti zacne snizovat presnost. Po kolika ranach. Vznika tim tzv. "okenkovy efekt" tj. nanos olova v nabehu ti zacne "kalibrovat" strelu. Toto lze odstranit tremi zpuzoby, chemicky (rozpustit olovo, pripravkem ktery neposkozuje hlaven), mechanicky a nebo kombinaci. Pouzivam kombinaci
samozrejme ze zbran strili po vycisteni s horsim soustrelem do te doby nez se udela optimalni nanos olova. Cyklus cisteni je u kazde zbrane jiny. Rovnez je potreba vypozorovat, kdy vlastni olovo (po zhora uvedenem protazeni hlavne po strelbe) znecisti hlaven natolik, ze je potreba hlaven dusledne vycstit celou. Moje domnenka je, ze tzv. necekane "padaky" a nasledna korekce vede o zasah po korekce jeste vyse, jsou zpusobeny prave povlakem olova v hlavni kdy se proste kus teto vrstvy utrhne a nasledek je 8 na BR terci. nasledne clovek udela patricnou korekci a bum, rana jde jeste vyse nez korekce. Ale jak rikam, je to jen ma domnenka.
Utazeni
Bedding rozhodne ano. Utazeni bez beddingu dle vyrobce. s beddingem podstatne tvrdeji. Ale ne zas az tak jako u velke flinty (tuhost zaveru zde hraje vyznamnou roli), jinak samozrejme se da laborovat s ruznym momentem utazeni. vetsinou se utahne predni na doporucenou a povoluje se zadni ci se utahuje. Nevim jestli to je zrovna optimalni krok kterym zacit ladit.
Tuner funguje, ale nemuze se mu pricitat zazracna vlastnost.
Jeho pouziti spociva v tom, ze se jim doladi flinta pri zmene serie u jednoho typu munice. dojdou ti R50 serie XXYY1 a ty koupis serii XXYY2, tunerem doladis.
Strelivo.
Idealni je samozrejme jet do fabriky s flintou (coz dnes neni zadny problem ale je to otazka ekonomicka), V soucasne dobe je nejvice pouzivane strelivo Eley (myslim svetove). Osobne si myslim ze to bude stejne jen pro ty ekonomicky silne. protoze at to nekdo vybere nebo si to vyberes sam tak mene jak 5.000 - 10.000ks nema cenu kupovat.
Eley, je mimo dosah (fabrika) takze do CB servisu a domluvit se s Havelkou kolik od ktere serie ma k dispozici, vyzkouset vse ceho ma nad 5.000ks.
Lapua
Zajet zahranice do Schenebacku, vyjdou vstric, a ve fabricke strelnici vybrat to co ti sedne. ale je to zase o nejakych nekolika tisicich naboju. uz jen k vuli tomu aby se rentovalo tam jet. Mluvil jsem letos na IWA s Lapua zastupci, ti to takhle doporucili s tim ze urcite budu spokojen.
RWS nevim, predpokladam ze kdyz muze Varga tak muzem my taky. Navic kdyz muze Varga ktery nema zastoupeni (ma nebo v breznu jeste mel, Kozap), tak nevidim duvod proc by nemohl strelec.

Uživatelský avatar
rimfireBR
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 177
Registrován: 02.10.2007 20:14
Bydliště: Mnišek pod Brdy

21.12.2008 22:36

čauves borcíí :wink: s Ančou 1913 po roce a půl to mám takto :

bod I. používám přípravky Tetra gun, hadříkem čistím vnitřek hlavně po každém tréninku i závodu vždy cca 3-4 ks. Každých 1.500 ran +/- čistím i bronz kartáčem a používám i cooper solvent, který nechám 15min působit v hlavni a pak čístím,čistím,čistí............. Po důkladném čištění potřebuji cca 75 ran na optimální sednutí laufu :roll:

bod II. pro dotažení systému k pažbě používám momenťák Anschütz a přední i zadní šroub dotahuji na 6Nm. Nijak zvlášť jsem to ale neladil a nesledoval. K uložení action do pažby doporučuji pillar bedding od někoho kdo už to dělal.

bod III.a IV. tuner mám od Cicognaniho ten co ty Honzo, ale způsob naladění je časově náročná věc a jak psal Harpp chce to odladit na velké množství nábojů z konkrétní serie. Já v současné době používám jedině R50 v serii 174, kterou jsem pořídil loni v množství 8.OOO ks a následně doladil rozptyl pomocí tuneru. Jde o zlepšení cca o O,5-1mm. Podle mě je tuner na typy soutěží jako MaO celkem out. Vše jsem odlaďoval na front restu a rear bagu. Jinak střelivo, které p. Varga z RWS doveze někdy v tomto čase bylo vybráno i z mého železa :wink: jednu sérii jsem koupil celou ale byla celkem malá jen 7OOOks :roll: A další cca 30.000ks bude tuším 221.

bod V. možností je celá řada já mám montáže dvoudílné od Cicognaniho jsou použitelné bez dalších úprav. Ale myslím, že KZH jsou taky good :wink: :wink: Něco jsem mezi tím napsal SHIVA tak se možná někde opakuji. :? :?

Haness
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník
 
Příspěvky: 256
Registrován: 29.09.2008 17:18
Bydliště: Brno

05.04.2020 23:07

Re: .22 LR Anschutz 1913 - ladění, rady, zkušenosti

Zdar všem,

mám na zdejší odborné kruhy dotaz - všude se píše a je všeobecně známo (nebo jsem alespoň měl za to) že systémy Anschutz Match 54 a série 1900 (v mém případě konkrétně 1913) jsou rozměrově identické.

Nicméně koupil jsem ze sportovního klubu pažbu ze staré malorážky Anschutz (údajně 54) a bohužel se mi do ní nedaří systém 1913 vložit - rozteč děr na šrouby je větší. Setkali jste se s tím někdo?


Reklama

Obsah fóra / Dlouhé zbraně / Dlouhé malorážky

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků